Groep 5

Beeldende vorming 

Etsen à la Rembrandt

Locatie: Cultuurcentrum Parkvilla

Etsen is op veler verzoek nog een keer opgenomen in het programma. Etsen à la Rembrandt wordt in Parkvilla gegeven. Droge naald druktechniek wordt opgestart in de klas door de leerkracht zelf en afgerond in Parkvilla. 

Rembrandt van Rijn is een van de beroemdste kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Minder bekend is dat hij naast die prachtige schilderijen ook veel etsen maakte, zo’n 290. En ook op dit gebied is hij één van de meesters. 

Tijdens deze workshop gaan we net als Rembrandt aan de slag met de droge naald/ets techniek. Tover je ontwerp om tot een heus kunstwerk in de stijl van Rembrandt.

Leer de drogenaald techniek, kras je eigen ontwerp in een plasticplaatje en druk met inkt jouw eigen ets af. 

Ontwerpen worden voor aanvang in de klas op school gemaakt. Ontwerpen maken op A6 formaat (10.5 x 14.8 cm) papier, dit i.v.m. met het formaat van de plasticplaatjes.  Het thema voor de ontwerpen kan aansluiten bij de dagelijkse lespraktijk of een lopend thema in de school. De uiteindelijk afdruk is een spiegelbeeld van het ontwerp, letters en cijfers weglaten of in spiegelbeeld tekenen. Tijdens de workshop in Parkvilla worden de ontwerpen onder het plasticvelletje gelegd en in plastic gekrast.

In het begin van de les is er een introductie waarbij etsen van Rembrandt getoond en van andere kunstenaars getoond die de drogenaald techniek gebruiken en wordt er verteld over hoe deze kunstenaars te werk gaan. Daarna wordt uitgelegd hoe wij in de les aan de slag gaan.

Lesmateriaal:
filmpje die vooraf met de leerlingen bekeken moet worden aangevuld met een lesbrief.

Lesbrief

Periode:
 januari en 
februari
2022

Inschrijfformulier