Groe​p 7

Gemengde technieken
De Werf

Locatie:
De Werf, Industrieweg 4
Gelegen in het woon, werk- en recreatiegebied Rijnhaven

Periode: mei en juni 2023

Duur: 1,5 uur

Met groep 7 naar een wel heel bijzondere plek in Alphen aan den Rijn. Een plek in het Alphense wat een grootstedelijke uitstraling en sfeer heeft. De Werf is gelegen in het woon, werk en recreatiegebied Rijnhaven. Ton en Andrea laten jullie eerst kennismaken met dit unieke stukje Alphen aan den Rijn. Via een korte rondleiding maken de leerlingen kennis met wat er zoal op het terrein gebeurt en is gevestigd.

Rijnhaven in Alphen aan den Rijn is een eigenzinnige plek met een rauw randje midden in de Randstad. Deze unieke locatie verbindt verschillende gebruikers en functies met elkaar. De transformatie van Rijnhaven, naar de plek waar men samenkomt om te genieten en te ontdekken, nodigt uit tot een unieke belevenis. Een gebied dat de Alphense identiteit reflecteert door de aanwezigheid van water, handel en nijverheid.

De workshop 

 Kunstenaar Alexander Calder maakte alles wat hij in zijn hoofd zag, met een draad. En vervolgens liet hij zijn kunstwerken bewegen!  En dat gaan de leerlingen tijdens deze workshop ook doen.
Leerlingen tekenen eenvoudige vormen op papier, daarna buigen ze de tekeningen van soepel installatiedraad en zorgen we ervoor dat ze opgehangen kunnen worden.

Periode: 
mei en juni 2023

Aanvangstijden:
9.00 - 10.30 uur
11.00 - 12.30 uur en
13.00 - 14.30 uur 

De workshop duurt 1,5 uur. De begintijd is bij de cultuurcoördinator bekend. De school bepaald zelf welke groep start, als er meerdere groepen ingeschreven zijn.

Er zit ongeveer 15 minuten, op de lunch na, tussen de workshops. Zorg dat de tweede groep op tijd is voor de workshop. Het tijdsblok geeft aan waarbinnen het bezoek moet worden afgelegd. Bij de toezending van het totale overzicht, dus inclusief de CmK activiteiten, verwerken wij ook de tijden (als die er nog niet bijstaan). Voor vragen:

Email

Het eindproduct zal komen te hangen aan een mobiel die eerst zijn plek zal vinden op de Werf en daarna in de school of klas of bij de leerling thuis. 

Wat heb je nodig?   
Een fiets, zin, inzet en een goed humeur.    

Lesbrief: zie  filmpjes


Ton van Gilst

Ton van Gilst is meubelmaker en kunstenaar. De meubelen zijn gemaakt van gecombineerde materialen zoals metaal en beton, dit zorgt voor een stoere industriële look. Ook maakt Van Gilst  houten/metalen meubelen door o.a. gebruik te maken van een speciale oude Japanse techniek waarbij de kast wordt zwart-gebrand zodat het verkoolde hout een mooie verweerde uitstraling krijgt. Het proces heeft een duurzame werking voor het hout waardoor deze sterker wordt. Als kunstenaar laat Ton van Gilst zich inspireren door zijn omgeving. De kunstwerken die hij maakt zijn gemaakt van metaal en soms in combinatie met gekleurd cement.   Ton heeft ook een winkel op De Werf.  

Andrea Mollema 

Andrea Mollema zal Ton assisteren met het construeren van de mobiles. Zij heeft een werkplaats annex winkel op De Werf, Kast & Zo   Andrea: ” Al van jongs af aan heb ik een zwak voor oude en antieke meubels. Kringloopwinkels, snuffelmarkten, een opa of oma die nog een kastje had staan, ik was er wel voor in! Ik knapte ze op daar waar nodig was en schilderde ze in een leuke kleur. Na enige tijd nam deze uit-de-hand-gelopen hobby serieuze vormen aan en heb ik de stap genomen om voor mezelf te gaan beginnen.”

Over Calders kunst

Calder wordt gerekend tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de kinetische/bewegelijke kunst. Het levenslange contact met zijn vriend Joan Miró beïnvloedde zijn kunstenaarschap. De bedoeling van kinetische kunst is om de bewegende verandering van licht of beweging te begrijpen. Tot dit doel verandert vaak de omgeving eromheen in plaats van het werk zelf.

Calders leven en werk 

Calders leven en werk Calder stamde uit een beeldhouwersfamilie. Calder begon als autodidact en vertrok in 1926 naar Parijs. Hier bezocht hij de Académie de la Grande Chaumière en leerde hij avant-gardistische tijdgenoten als Joan Miró, Hans Arp, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Marcel Duchamp kennen. Uit een ontmoeting in 1930 met Piet Mondriaan in diens Parijse studio ontstonden zijn eerste mobiles, die ogenschijnlijk niet aan de wetten van de zwaartekracht onderworpen waren.

Met deze mobiles werd hij uiteindelijk bekend en in 1931 had hij zijn eerste grote tentoonstelling in Parijs. In 1934 creëerde Calder zijn eerste voor de buitenruimte geconstrueerde mobile. Daarnaast maakte hij zijn eerste grote abstracte beeldhouwwerken. Voor hem was het belangrijk om zijn ideeën en beweging te verbinden. 

Joan Miró