Groepen 5 en 6

Muziektheater 
Carnaval der Dieren

Een humoristisch muziekstuk van Camille Saint-Saëns


Locatie: ​Adventskerk, Julianastraat 69

Datum: 7 en 8 september 2023

Duur: 40 minuten

Lesintroductie

Het “Carnaval des Animeaux “is een humoristisch muziekstuk van Camille Saint-Saëns, waarin naast de uitbeelding van diverse dieren ook de spot wordt gedreven met andere muzikale uitwassen. Zo worden driftig toonladders studerende pianisten op de hak genomen en wordt het thema van de Cancan van Offenbach, ​een zeer snelle dans, gebruikt voor de

uitbeelding van uitgerekend de zeer trage schildpad. Oorspronkelijk voor diverse instrumenten geschreven, klinkt dit stuk ook fantastisch op het monumentale Steinmeyer-orgel van 100 jaar oud. De leerlingen die naar dit concert komen worden verrast door het machtige indrukwekkende geluid van het orgel. 

Verteller

Tijdens het concert vertolkt Aubrey Snell de rol van verteller. Deze voorstelling is toegankelijk voor de leerlingen van (m.n.) de groepen 5 en 6.  Schrijf u in met uw klas een absoluut unieke ervaring voor de leerlingen.

Open Monumentendag 

is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. 

Het is die dag ook Nationale Orgeldag omdat dan al veel kerken als monument open zijn, dus een mooie gelegenheid om juist de orgels in het zonnetje te zetten. Op de vrijdag 8 september is het Open Monumenten Klassendag voor leerlingen van het basisonderwijs. Zij bezoeken dan een monument in hun dorp, stad of streek. Een monument kan een gebouw zijn, maar ook immaterieel erfgoed zoals cultuur of eeuwenoude muziek. 

Dit komt allemaal samen op vrijdag 8 september in de Adventskerk te Alphen aan den Rijn (Gemeentelijk monument) met de uitvoering van “Carnaval der Dieren”, gecomponeerd in 1886 door Camille Saint-Saëns. 

Simon Stelling is sinds november 2013 stadsorganist van Alphen aan den Rijn. Met deze eretitel neemt hij verschillende taken op zich, waaronder het verkleinen van de afstand tussen het orgel en de Alphense bevolking. “Orgelmuziek is niet meer toegankelijk voor het grote publiek. Dat wil ik gaan veranderen.” Behalve stadsorganist is Simon o.a. dirigent van verschillende koren, geeft hij aan wel 40 studenten piano- en orgel les, en bespeelt hij sinds 1975 het Steinmeyer orgel in de Adventskerk. 
“In de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw waren zowel het orgel als de stadsorganist in dienst van de stad, dus niet van de kerk. Orgelmuziek had een bekender voorkomen in de samenleving. Nu wordt het vaak geassocieerd met de kerk, of met muziek dat alleen op begrafenissen wordt gespeeld, terwijl dat niet altijd het geval hoeft te zijn”, legt Simon uit. “Daarom is het ook één van mijn taken om op gezette tijden het orgel te presenteren aan wie het maar horen wil.”

Aubrey Snell is aan het conservatorium cum laude afgestudeerd als saxofonist. 
Aubrey speelt ook in diverse muziekensembles. Daarnaast is zij actief als theatermaakster.

Theo de With is al vele jaren werkzaam als kunstredacteur bij het Leidsch dagblad. Daarnaast heeft hij een aantal boeken en toneelstukken op zijn naam staan. Bij Productiehuis Alphen is hij vanaf het begin betrokken, afwisselend als scriptschrijver en als acteur.   

Inschrijfformulier

Wanneer?
Donderdag 7 september 
09.00 - 09.45 
10.15 - 11.00
11.30 - 12.15 uur
13.15 - 14.00 uur
V rijdag 8 september
09.00 - 09.45 uur
10.15 - 11.00 uur
11.30 - 12.15 uur
13.15 - 14.00 uur

Theaterregels