Groep 8

Een educatief symfonieconcert 

De Geheime Sleutel van Gershwin

Het orkest en twee acteurs nemen jullie mee op een muzikale reis


Locatie: ​Theater Castellum, grote zaal

Datum:  Dinsdag 24 oktober

Duur: 50 minuten

De klas gaat kennis maken met de Amerikaanse componist George Gershwin (1898 - 1937).     

“De Geheime Sleutel van Gershwin” wordt onderschreven door de familiebetrekkingen van Gershwin, gesteund door de National Endowment for the Arts en is succesrijk in première gegaan met het National Symphony Orchestra in het John F Kennedy Centre for the Performing Arts.  
   
Het is het allereerste educatief symfonieconcert dat de leerlingen kennis laat maken met het bijzondere leven en de muzikale meesterwerken van een van de grootste Amerikaanse componisten aller tijden! 

Het verhaal vertelt over een toevallige ontmoeting in de straten van New York tussen een arme krantenjongen en de grote Amerikaanse componist George Gershwin. Het orkest verweeft op bijzondere wijze de grootste hits van Gershwin in het drama terwijl de meester-componist historische anekdotes deelt over zijn leven en muzikale passie. Een hechte vriendschap ontwikkelt zich terwijl Gershwin en de krantenjongen de enorme 

smeltkroes van Amerikaanse muziek verkennen en de sleutel ontdekken om het muzikale potentieel van de jongen te ontsluiten.

Het orkest en twee acteurs nemen jullie mee op een muzikale reis. Twee acteurs vertellen over het leven van Gerswhin. Het symfonieorkest speelt de bekendste stukken.

Het begeleidingsorkest RBO Sinfonia (voorheen Randstedelijk Begeleidings Orkest genoemd) is een professioneel symfonieorkest gespecialiseerd in het begeleiden van koren en zangsolisten. Ook geeft het orkest educatieve concerten, als vaste partner van de Stichting Educatieve Orkest Projecten, en biedt het koordirigenten de mogelijkheid ervaring op te doen met het dirigeren van een symfonieorkest. Het orkest heeft dan ook een groot repertoire: oratoria, cantates, opera’s en andere stukken met en zonder zang.

Theaterregels

George Gershwin, zoon van Joods-Russische immigranten, was een componist die de Amerikaanse klassieke muziek wist te vermengen met de volksmuziek, jazz en amusementsmuziek. Hij schreef stukken voor groot symfonieorkest en opera’s maar ook muziek voor musicals en jazzbands. Hij werkte veel samen met zijn broer Ira. Samen schreven ze liedjes maar ook hele musicals. Veel van hun nummers werden een hit en worden nog steeds veel gecoverd door artiesten van nu. Vooral in de jazzmuziek worden deze nummers nog gebruikt. Gershwin is maar 38 jaar oud geworden. In zijn korte leven schreef hij wel 500 liedjes en andere muziekstukken. Zijn hele leven heeft hij hard gewerkt. Hij was het voorbeeld van de American Dream: met hard werken kun je de top bereiken. De zoon van arme Russische immigranten werd een van de belangrijkste componisten van zijn tijd.

Voor de docent is er de lesbrief die van harte wordt aangeraden door te nemen en later met de leerlingen te bespreken én vooral ook te beluisteren. Gelet op het feit dat voor vrijwel de overgrote meerderheid van de groep het de eerste kennismaking is met een concert door een symfonieorkest is het belangrijk, als het maar even kan, dat daadwerkelijk te doen. Door gebruik te maken van de vele links zijn de leerlingen goed voorbereid en steken ze er ook veel van op. Zo kunnen alle instrumenten worden aangeklikt of composities worden beluisterd.

Het Symfonieorkest
Het orkest dat speelt bij de voorstelling De Geheime Sleutel van Gershwin is een symfonieorkest. In dit orkest, het RBO Sinfonia, spelen heel veel verschillende instrumenten. Zie de lesbrief.

Wanneer?
Dinsdag 24 oktober

Uiterlijke Aanvang: 
09.30 tot en 10.20 uur
 
Uiterlijke aanvang: 
11.00 tot 11.50 uur

Inschrijfformulier

Gershwin in de klas

Les één 

Na het zien van het concert/voorstelling over de bijzondere componist George Gershwin gaan we nu zelf in de klas aan de slag met zijn bijzondere muziek. Gershwin zorgde ervoor dat jazzmuziek werd gecombineerd met klassieke muziek. Tot die tijd werd jazz nog gezien als ‘foute ’dansmuziek. Daarom richten we ons tijdens de eerste les op de jazzmuziek van Gershwin. Wat is nou het verschil tussen jazz en klassiek en hoe kan je dat horen?   

Locatie: 

op school in de klas

De tweede les 

Deze is een les dirigeren en wordt door u, de leerkracht zelf gegeven. Dirigeren is een vak, met een paar simpele slagtechnieken komen we toch ook al een heel eind. Na de tweede les kan iedereen de klas dirigeren.   

Download Lesbrief CMK

Tijdens de derde en laatste les speelt de bekende filmmuziek die Gershwin componeerde een belangrijke rol en zijn de leerlingen hier actief mee bezig. Want wie was die man eigenlijk? En kunnen wij ook allemaal een componist worden, misschien wel net als Gershwin?  

Periode 2023: 
donderdag 26 oktober 
vrijdag 27 oktober  
maandag 6 november 
vrijdag 10 november  

Inschrijfformulier