Groep 5

In deze les onderzoeken leerkracht en leerlingen verschillende kunstwerken uit de eigen omgeving.

Kijk! Kunst is overal om ons heen!

Locatie: op school

Datum: Januari en februari 2024

Duur: 1,5 uur

Overal om je heen kun je kunst vinden! Ook buiten op straat en in je eigen wijk. In heel Alphen aan den Rijn zijn er maar liefst 208 kunstwerken in de buitenruimte te vinden. In deze les onderzoeken leerkracht en leerlingen verschillende kunstwerken uit de eigen omgeving. Vervolgens bedenken ze zelf een kunstwerk voor de buitenruimte. Tijdens de les met de vakdocent maken ze van geometrische vormen een 3-D beeld van plaatmateriaal. Deze kunstwerken worden gemaakt van herbruikbaar materiaal en bevestiging.

Inschrijfformulier

Ze kunnen net zo vaak aangepast en uit elkaar worden gehaald totdat de leerlingen helemaal tevreden zijn over hun eigen ontwerp!

De vakdocent komt naar school en verzorgt een les van 1,5 uur in de klas. De periode waarin de workshop wordt gegeven is januari en februari.  

Download Lesbrief

H ier zetten wij ons kunstwerk neer!

Parkvilla penvoerder Cultuureducatie met Kwaliteit verzorgt voor de groepen die met deze les meer de diepte in willen drie extra lessen. Daar is een maximumaantal deelnemende scholen aan verbonden.  

Les één 

Na het maken van een kunstwerk voor de buitenruimte, gaan de leerlingen in groepjes samen met de vakdocent de perfecte omgeving bedenken voor het kunstwerk. Hoe ziet die eruit? Staat hij in een park met een mooi meertje? Of juist in een drukke straat? Zijn er mensen aanwezig? De groepjes gaan hiermee aan de slag met zwart, wit en grijs 
3-D materiaal.  

In les 2 

maakt de leerkracht samen met de leerlingen de omgeving af. Vervolgens maken ze in kleur met waskrijt een mooie schets van hun 3-D kunstwerk en omgeving. Deze mag er zo uit zien als ze willen, met alle mogelijke kleuren. En iedereen ziet het weer vanuit een andere kant en perspectief, waardoor alle leerlingen weer een totaal ander kunstwerk maken! We bespreken in de 3de les deze kunstwerken nog kort na.

De kunstwerken worden tijdens deze 3de les weer totaal anders ingezet door de vakdocent. Nu gaan de leerlingen aan de slag met een compositie van de geometrische vormen van het kunstwerk. Ze spelen met licht en donker, overlapping, ruimte en vlakverdeling. En gaan dit verwerken als schilderij met zwart-, wit- en grijstinten.

Inschrijfformulier

De CMK-lessen van 1,5 uur worden in drie aaneensluitende weken ingedeeld, periode april en mei 2024

Download Lesbrief CMK